Plasterki jabłek w glazurze
W glazurze najlepiej będą smakowały jabłka Golden Delicious, które są słodkawe, soczyste i kruche. Te jabłka są dobre na surowo, ale w glazurze będą pysznym deserem.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
3 łyżeczki soku z cytryny
2 jabłka, bez gniazd nasiennych
PRZYGOTOWANIE:
1) Roztopić masło na patelni. Dodać cukier i sok z cytryny. Pokroić jabłka na krążki i wrzucić na patelnię. Zmniejszyć ogień.
2) Przykryć i dusić 10–15 minut, aż jabłka zmiękną
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 plasterek jabłka zawiera: 107 kcal, 6 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 15 mg cholesterolu, 58 mg sodu, 15 g węglowodanów, 1 g błonnika, śladowe ilości białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock