Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Smażony kurczak po wiejsku

Smażony kurczak po wiejsku

Po co kupować całego kurczaka, skoro można przyrządzić smażonego kurczaka po wiejsku z samych udek i podudzi?


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

35 minut

LICZBA PORCJI:

2


SKŁADNIKI:

40 g mąki
1 łyżeczka soli czosnkowej
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki papryki
1/4 łyżeczki przyprawy do kurczaka
1 jajko
1/4 szklanki mleka 2%
2 udka kurczaka
2 podudzia kurczaka
1/3 szklanki oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać pięć pierwszych składników. Roztrzepać jajko z mlekiem w misce. Obtoczyć kawałki kurczaka w mieszance mąki z przyprawami. Zanurzyć w jajku i ponownie obtoczyć w mące.

2) Smażyć 25 minut na oleju.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 732 kcal, 56 g tłuszczów (w tym 8 g NKT), 213 mg cholesterolu, 1053 mg sodu, 19 g węglowodanów, 1 g błonnika, 37 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x