Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Mokka cynamonowa

Mokka cynamonowa

Do zrobienia dobrej kawy wystarczy dzbanek, świeża zimna woda i świeża kawa. Jeśli dodamy syrop czekoladowy, cynamon i bitą śmietanę kawa będzie idealna.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

15 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

1/2 szklanki mielonej kawy mokka
1 łyżka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
5 szklanek wody
1 szklanka mleka
1/3 szklanki syropu czekoladowego
50 g brązowego cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
bita śmietana, do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać w misce kawę z cynamonem i gałką
muszkatołową. Nałożyć do filtra w ekspresie do
kawy. Parzyć zgodnie z zaleceniami producenta.

2) Wymieszać mleko z syropem czekoladowym i brązowym cukrem w rondlu. Podgrzewać na
małym ogniu, aż cukier się rozpuści, mieszać od
czasu do czasu. Dodać esencję waniliową i zaparzoną kawę. Wlać do kubków i udekorować bitą śmietaną.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 szklanka zawiera: 126 kcal, 2 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 6 mg cholesterolu, 34 mg sodu, 25 g węglowodanów, 1 g błonnika, 3 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x