Mokka cynamonowa
Do zrobienia dobrej kawy wystarczy dzbanek, świeża zimna woda i świeża kawa. Jeśli dodamy syrop czekoladowy, cynamon i bitą śmietanę kawa będzie idealna.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
15 minut
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
1/2 szklanki mielonej kawy mokka
1 łyżka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
5 szklanek wody
1 szklanka mleka
1/3 szklanki syropu czekoladowego
50 g brązowego cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
bita śmietana, do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać w misce kawę z cynamonem i gałką
muszkatołową. Nałożyć do filtra w ekspresie do
kawy. Parzyć zgodnie z zaleceniami producenta.
2) Wymieszać mleko z syropem czekoladowym i brązowym cukrem w rondlu. Podgrzewać na
małym ogniu, aż cukier się rozpuści, mieszać od
czasu do czasu. Dodać esencję waniliową i zaparzoną kawę. Wlać do kubków i udekorować bitą śmietaną.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 szklanka zawiera: 126 kcal, 2 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 6 mg cholesterolu, 34 mg sodu, 25 g węglowodanów, 1 g błonnika, 3 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock