Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Granita arbuzowa

Granita arbuzowa

Przygotowanie orzeźwiającej, różowej granity jest doskonałym sposobem na wykorzystanie niezużytego arbuza, ponieważ zachowuje ona wszelkie wartości odżywcze świeżego owocu.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

10 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

1/2 małego arbuza bez pestek (około 1,5 kg), okrojonego ze skórki, pokrojonego na duże kawałki
2 łyżki soku z limonki
2 łyżeczki skórki drobno otartej z limonki
1 łyżka miodu lub syropu z agawy

PRZYGOTOWANIE:

1) Zmiksować w blenderze arbuz z sokiem z limonki i skórką (część można zachować do dekoracji), a także z miodem lub syropem z agawy. Przelać do plastikowego pojemnika o pojemności 1 litra. Przykryć i wstawić do zamrażalnika na 3 godziny, aby masa zastygła.

2) Wyjąć pojemnik z zamrażalnika. Zdrapać granitę widelcem z dna oraz ścianek naczynia i wymieszać. Przykryć i ponownie włożyć do zamrażalnika, tym razem na całą noc, aby całkiem zamarzła.

3) Ponownie zdrapać granitę widelcem i nałożyć do pucharków.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 107 kJ, 25 kcal, <1 g białka, <1 g tłuszczu (0 g NKT), 7 g węglowodanów (6 g cukru), <1 g błonnika, 1 mg soli

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.8/5 - (9 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x