Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Sosy do makaronu

Sosy do makaronu

Makaron można łączyć niemal ze wszystkimi produktami. Świetnie smakuje zarówno z owocami morza, jak i z najzwyklejszymi ziołami czy warzywami. Można podawać makaron z sosami pochodzącymi z kuchni różnych krajów.

We Włoszech sosy robiło się dawniej przede wszystkim z produktów występujących w danym regionie. Na północy kraju używano najczęściej trufli oraz innych grzybów, w Genui aromatycznego pesto, w Neapolu wspaniałych pomidorów, na południu zaś ryb i owoców morza. Dzisiaj sosy są wszędzie podobne, wykorzystuje się do nich najprzeróżniejsze świeże składniki, sprowadzane z całego świata. Modne jest obecnie łączenie warzyw śródziemnomorskich z wieloma aromatycznymi przyprawami orientalnymi.

Odrobina sosu z pozytywną energią

To makaron powinien tu odegrać główną rolę. Sos ma go pokrywać cienką warstwą, lecz nie zostawać na talerzu, gdy danie zostanie już zjedzone. Sosy przyrządzone z warzyw z dodatkiem niezbyt dużej ilości chudego mięsa, ryb lub owoców morza i świeżych ziół mają doskonały smak i aromat oraz dostarczają wielu wartości odżywczych. Warzywa zawierają silne przeciwutleniacze i znakomicie uzupełniają wartość energetyczną makaronu.

Jaki sos z jakim makaronem

Nie ma sztywnych reguł – makaron dlatego jest tak doskonały, ponieważ jest tak uniwersalny. Uważa się jednak, że niektóre kształty klusek smakują szczególnie dobrze z określonym rodzajem sosu.
• Długie, cienkie nitki podajemy z prostymi sosami, takimi jak pesto, lub jeszcze prostszymi – mogą być polane tylko roztopionym masłem lub oliwą.
• Grubszy długi makaron i wstążki podajemy z sosami mięsnymi, serowymi, śmietanowymi lub pomidorowymi.
• Rurki, muszle oraz inne kluseczki dobrze smakują z sosami zawierającymi kawałki warzyw.

Fot. Adobe Stock

5/5 - (2 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x