Gumbo to gęsty gulasz pochodzący z Luizjany. Robimy to danie z papryki, pomidorów, okry, ziół i krewetek – składników charakterystycznych dla kuchni kreolskiej i kajuńskiej. Najlepiej podawać je z ryżem albo ze świeżym pieczywem, które możemy zamaczać w smakowitym sosie.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
65 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
2 cebule, drobno pokrojone
1 czerwona papryka, posiekana
2 łodygi selera naciowego, posiekane
3 ząbki czosnku, posiekane
75 g plasterków kiełbasy lub chudego, wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
1 łyżka mąki
1 łyżka papryki w proszku
1 litr wywaru z ryb, najlepiej domowej roboty
1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego
225 g pokrojonych pomidorów z puszki
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
2 liście laurowe
1 łyżeczka sosu worcester
sos tabasco
100 g okry, pokrojonej w plasterki
340 g obranych, surowych krewetek
55 g fasolki szparagowej, pokrojonej w małe kawałki
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić cebulę, paprykę i selera naciowego. Smażyć 5–6 minut, aż warzywa się zrumienią. Dodać czosnek i boczek, smażyć jeszcze 3–4 minuty, mieszając. Wsypać mąkę, wymieszać, lekko zwiększyć ogień. Smażyć potrawę kolejne 2 minuty, cały czas mieszając. Dodać paprykę w proszku, smażyć jeszcze 2 minuty. Stopniowo dolewać wywar, cały czas mieszając, żeby dobrze rozprowadzić mąkę.
2) Dodać tymianek, pomidory, natkę pietruszki, liście laurowe i sos worcester. Zagotować, zmniejszyć ogień, dodać sos tabasco, wrzucić okrę i gotować jeszcze 15 minut, aż gumbo zgęstnieje.
3) Dodać krewetki i fasolkę szparagową, gotować 3 minuty, aż krewetki staną się różowe, a fasolka zmięknie. Usunąć liście laurowe. Wsypać sól i pieprz. Podawać gumbo w miseczkach, przybrane pokrojonym szczypiorem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 206 kcal, 23 g białka, 6 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 17 g węglowodanów (w tym 10 g cukru), 4 g błonnika
Źródło zdjęcia: Shutterstock