Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Placek malinowy

Placek malinowy

Jeśli nie spodziewasz się tłumu gości, zrób placek malinowy. Wygląda bardzo ładnie z kruszonką na wierzchu. Ciasto piecze się w podłużnej foremce.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

60 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

180 g mąki
200 g cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta mielonego kwiatu muszkatołowego
100 g masła, schłodzonego
1 jajko
1/2 szklanki mleka 2%
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
2 łyżki mąki kukurydzianej
6 łyżek wody
150 g świeżych malin
1 i 1/2 łyżeczki soku cytrynowego

KRUSZONKA
40 g mąki
3 łyżki cukru
5 łyżeczek zimnego masła
3 łyżki orzechów włoskich, posiekanych

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać w misce mąkę ze 100 g cukru, proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i kwiatem muszkatołowym. Dodać masło, posiekać nożem. Zmiksować jajko z mlekiem i esencją waniliową. Wlać do masy, szybko wyrobić.

2) Przełożyć łyżką do natłuszczonej formy.

3) Wymieszać w rondlu resztę cukru z mąką kukurydzianą i wodą. Dodać maliny i sok cytrynowy. Gotować 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Polać ciasto i zamieszać nożem, żeby powstały malinowe smugi.

4) Wymieszać mąkę na kruszonkę z cukrem i orzechami. Dodać masło, posiekać nożem. Posypać ciasto. Piec 35 minut w temperaturze 180ºC.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera 519 kcal, 22 g tłuszczów (w tym 12 g NKT), 85 mg cholesterolu, 502 mg sodu, 75 g węglowodanów, 3 g błonnika, 7 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (5 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x