Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Placuszki

Placuszki

Wspaniale nadają się na szybką przekąskę. Żeby prezentowały się szczególnie ładnie, usmaż malutkie placuszki, na jeden kęs.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

25 minut

LICZBA PORCJI:

24 placuszki


SKŁADNIKI:

150 g mąki wymieszanej z􀁢11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml mleka
1 jajko
200 g wędzonego łososia
200 g twarożku

PRZYGOTOWANIE:

1) Wsypać mąkę i proszek do pieczenia do miski, zrobić na środku wgłębienie. Ubić mleko z jajkiem w innej misce i przelać do mąki. Wymieszać na gładkie ciasto, lecz nie ubijać za długo, bo placki będą twarde.

2) Rozgrzać dużą patelnię z grubym dnem na średnim ogniu, a następnie wlać trochę oleju. Nakładać łyżką ciasto, przeznaczając 1 łyżkę ciasta na jeden placuszek. W zależności od wielkości patelni powinny się na niej zmieścić 4 placki o średnicy 6–7 cm.

3) Smażyć minutę, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Przewrócić na drugą stronę i smażyć, aż się przyrumienią od spodu. Przełożyć placuszki na talerz i usmażyć pozostałe.

4) Pokroić wędzonego łososia. Posmarować placuszki serkiem i na wierzch położyć plasterki łososia. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 67 kcal, 4 g białka, 4 g tłuszczów (2 g NKT), 5 g węglowodanów (<1 g cukrów), 81 g błonnika, 226 mg sodu

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x