Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Tarta śliwkowa

Tarta śliwkowa

Tarta ze śliwkami to świetny pomysł na dopełnienie niedzielnego stołu.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

55 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

100 g miękkiego masła
4 łyżki cukru
1 żółtko
125 g mąki
900 g śliwek, przekrojonych na ćwiartki

PRZYGOTOWANIE:

1) Utrzeć mikserem masło z 3 łyżkami cukru. Dodać żółtko i mąkę. Ucierać, aż powstanie miękkie ciasto. Wylepić nim dno i boki formy do tarty.

2) Ułożyć śliwki na cieście, skórką do góry, tak żeby zachodziły na siebie. Posypać resztą cukru. Piec 35–45 minut w temperaturze 180°C.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera 237 kcal, 13 g tłuszczów (w tym 7 g NKT), 57 mg cholesterolu, 117 mg sodu, 30 g węglowodanów, 2 g błonnika, 3 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x