Tarta śliwkowa
Tarta ze śliwkami to świetny pomysł na dopełnienie niedzielnego stołu.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
55 minut
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
100 g miękkiego masła
4 łyżki cukru
1 żółtko
125 g mąki
900 g śliwek, przekrojonych na ćwiartki
PRZYGOTOWANIE:
1) Utrzeć mikserem masło z 3 łyżkami cukru. Dodać żółtko i mąkę. Ucierać, aż powstanie miękkie ciasto. Wylepić nim dno i boki formy do tarty.
2) Ułożyć śliwki na cieście, skórką do góry, tak żeby zachodziły na siebie. Posypać resztą cukru. Piec 35–45 minut w temperaturze 180°C.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera 237 kcal, 13 g tłuszczów (w tym 7 g NKT), 57 mg cholesterolu, 117 mg sodu, 30 g węglowodanów, 2 g błonnika, 3 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock