Pyszne ciasteczka autorstwa Kingi z Gdańska. Spróbowaliśmy je zrobić samodzielnie i możemy zdecydowanie pochwalić za inwencję!
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
32 minuty (w tym 12 minut pieczenie)
LICZBA PORCJI:
50 ciastek
SKŁADNIKI:
200 g miękkiego masła
220 g brązowego cukru
100 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
190 g mąki
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
225 g płatków owsianych
30 g suszonych jabłek, posiekanych
PRZYGOTOWANIE:
1) Utrzeć w misce masło z białym i brązowym cukrem. Dodać jajka i esencję waniliową. Ponownie utrzeć.
2) Wymieszać w osobnej misce mąkę, cynamon, sodę oraz sól, dodać do utartej masy i starannie wymieszać. Wsypać płatki owsiane i jabłka, wymieszać. Wyłożyć porcje ciasta łyżką na blachę.
3) Piec 10–12 minut w temperaturze 175°C.
WARTOŚCI ODŻYWCZE: (zgodnie z przepisem)
97 kcal, 4 g tłuszczów, 19 mg cholesterolu, 14 g węglowodanów, 1 g błonnika, 1 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock