Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

To jego czas! Krem z pomidorów lepszy niż u Gessler

To jego czas! Krem z pomidorów lepszy niż u Gessler

Nie ma większej satysfakcji dla ogrodnika, niż obfity zbiór pomidorów z własnej uprawy. Jednak nawet jeśli nie masz własnej szklarni, bo mieszkasz na trzecim piętrze bez windy, możesz cieszyć się pysznymi, dojrzewającymi w słońcu pomidorami. A jeśli wpadną ci w ręce, koniecznie zrób z nich krem! Tego dania nie powstydziłyby się najlepsze restauracje.

Składniki na krem z pomidorów

Sekret tego dania tkwi w jakościowych składnikach. Choć można tu trochę „oszukać”. Bulion może być ze słoiczka, nie musisz gotować go sama.

  • 2 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/4 kostki masła
  • łyżka miodu
  • 1 l bulionu wołowego lub warzywnego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża bazylia
  • opcjonalnie: płatki migdałów, grzanki

Jak zrobić najlepszy krem z pomidorów

  1. Pomidory natnij lekko u nasady i ułóż w dużej misce.
  2. Zagotuj wodę i zalej nią pomidory, tak aby zupełnie je zakryć.
  3. Po dwóch minutach odlej wodę, kiedy pomidory ostygną, zdejmij nich skórkę. Pobaw je także nasion.
  4. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  5. W garnku z grubym dnem rozpuść masło.
  6. Zeszklij cebulę i czosnek.
  7. Do garnka dodaj pomidory i smaż, aż zaczną się rozpadać.
  8. Dodaj miód, paprykę w proszku, odrobinę soli i pieprzu.
  9. Zalej całość bulionem i gotuj ok. 15 min.
  10. Zblenduj zupę i dopraw do smaku.
  11. Podawaj ze świeżo posiekaną bazylią i innymi ulubionymi dodatkami.
Oceń post
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Przeczytaj również... x