Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Krajanka orzechowa

Krajanka orzechowa

Słodka tarta to ciekawy pomysł na deser. Przygotowuje się ją dość szybko i z pewnością zachwyci naszych gości.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

35 minut

LICZBA PORCJI:

40


SKŁADNIKI:

190 g mąki
150 g brązowego cukru
1/4 łyżeczki soli
100 g i 2 łyżki zimnego masła
325 g mieszanki różnych orzechów
250 g krówek, pokrojonych na kawałeczki
150 ml jasnego syropu kukurydzianego

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać w misce mąkę, cukier, sól i 100 g masła, wyrobić. Wylepić natłuszczoną formę.

2) Piec 10 minut w temperaturze 175°C. Posypać orzechami. Rozpuścić krówki. Dodać syrop kukurydziany i resztę masła, wymieszać. Polać warstwę orzechów. Piec jeszcze 10 minut. Pokroić.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 kawałek zawiera 143 kcal, 8 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 8 mg cholesterolu, 104 mg sodu, 16 g węglowodanów, 1 g błonnika, 2 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

Oceń post
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x