Kategoria: Zdrowe dania
Sałatka z krewetek, melona i mango
Zarówno smaczna, jak i efektowna potrawa. Łączy krewetki tygrysie z kolorowymi soczystymi owocami, polanymi lekkim sosem o smaku miodu i świeżej mięty. To lekkostrawny letni posiłek, który radzimy podawać z pieczywem.
Placki z wędzonym łososiem
Nie ma nic lepszego, niż szybkie i łatwe danie z ryby. W naszym przepisie proponujemy łososia w formie placków z dodatkiem śmietany i cebuli.
Placki ziemniaczane z jabłkowymi krążkami
Jeśli do placków ziemniaczanych dodamy nieco marchewki, będą one dostarczały beta-karotenu. Jabłka i ziemniaki są źródłem dużej ilości witamin C i B6 – istotnych dla ochrony przed chorobami stawów – a cebula zawiera kwas foliowy, wspomagający zdrowy rozwój tkanek.
Frittata z białek
Czerwona i zielona papryka, cebula i pieczarki dodają smaku frittacie z białek. Nie zawiera ona żółtek, więc jest lżejsza niż inne potrawy tego typu.
Pieczony łosoś ze smażonymi warzywami
Ten szybki i zdrowy posiłek zasmakuje wszystkim wielbicielom ryb.
Smoothie bananowo-morelowe
Koktajle mleczne wróciły do łask w nowej odsłonie. Są dziś bardziej orzeźwiające i lżejsze, a robi się je z wielu owoców i jogurtu lub soku owocowego z mlekiem. Tego rodzaju napoje są pełne witamin i minerałów. Można je podać na śniadanie, lunch lub na podwieczorek.
Filety z suma po kreolsku
Sum z grilla podany z sosem jogurtowym to lekki, ale jednocześnie pożywny posiłek.
Zupa vichyssoise
Razem z porami i cebulą możemy dodać do rondla 2 rozgniecione ząbki czosnku, zupa będzie jeszcze lepsza.
Sałatka makaronowa z warzywami
Makaron do tej sałatki należy ugotować al dente. Nie można go przegotować, bo będzie się rozpadał w sałatce.
Tarta warzywna po prowansalsku
Wykwintna tarta na cieście aromatyzowanym tymiankiem przyrządzana jest z rozmaitych, bardzo zdrowych warzyw.