Kategoria: Dania wegetariańskie
Papryka faszerowana kaszą jaglaną
Jeśli chcesz zwiększyć ilość warzyw w swojej diecie to jest idealny przepis. Tak przygotowana papryka zawiera mnóstwo witamin.
Złocista zupa z soczewicy
Aksamitna zupa zawdzięcza swój kolor połączeniu soczewicy, pasternaku i marchewki. Smak urozmaica wytrawne sherry oraz śmietana doprawiona chrzanem. Zupę można podać na przyjęciu jako pierwsze danie z tostami typu melba lub krakersami owsianymi.
Placki ziemniaczane z jabłkowymi krążkami
Jeśli do placków ziemniaczanych dodamy nieco marchewki, będą one dostarczały beta-karotenu. Jabłka i ziemniaki są źródłem dużej ilości witamin C i B6 – istotnych dla ochrony przed chorobami stawów – a cebula zawiera kwas foliowy, wspomagający zdrowy rozwój tkanek.
Frittata z białek
Czerwona i zielona papryka, cebula i pieczarki dodają smaku frittacie z białek. Nie zawiera ona żółtek, więc jest lżejsza niż inne potrawy tego typu.
Zupa vichyssoise
Razem z porami i cebulą możemy dodać do rondla 2 rozgniecione ząbki czosnku, zupa będzie jeszcze lepsza.
Tarta warzywna po prowansalsku
Wykwintna tarta na cieście aromatyzowanym tymiankiem przyrządzana jest z rozmaitych, bardzo zdrowych warzyw.
Kula serowa fiesta
Jeśli chcesz, żeby potrawa z serem miała wyrazisty smak, wybierz ostry cheddar.
Racuchy pomarańczowe z mąki razowej
Trudno się oprzeć aromatowi racuchów pomarańczowych. Są zdrowe, ponieważ robi się je z mąki pełnoziarnistej i niesłodzonego musu jabłkowego.
Pizza z serem pleśniowym
Wystarczy jeden kęs pizzy z serem pleśniowym, żeby się przekonać, że mięso w pizzy wcale nie jest niezbędne. Bazylia, czosnek, pomidory i ser pleśniowy zapewniają tej potrawie wspaniały smak.
Kapusta au gratin
Kapusta zapieczona z innymi warzywami jest nie tylko pełna witamin, ale też ma niesamowity smak.