Kategoria: Dania wegetariańskie
Szafranowy kuskus z kolorową papryką
Tę sałatkę można podawać na zimno lub na ciepło oraz jako danie główne dla czterech osób bądź jako przystawkę dla sześciu. Jest to pełna smaku, zawierająca niewiele tłuszczu, pełnowartościowa potrawa wegetariańska. Szafran sprawia, że ma piękny kolor i specyficzny, orientalny smak.
Frittata z cukinią
Jajka, doskonałe źródło białka, idealnie nadają się na pierwszy posiłek. Do tej frittaty używa się jedynie połowy żółtek, by zmniejszyć zawartość cholesterolu i tłuszczu.
Zielona sałata z kremowym dressingiem ziołowym
Prosta sałata pełna zdrowych wartości odżywczych. To lekki i smaczny posiłek, który można zabrać do pracy.
Krem z brokułów
Ta zupa będzie świetnie smakowała z grzaneczkami, albo pieczywem.
Ciasto z cukinią
To połączenie może wydać się dziwne, ale smakuje genialnie. Wszystkie potrzebne składniki zapewne macie w domu, więc do dzieła.
Purée z brokułów i ziemniaków
Purée ziemniaczane nabierze koloru i wartości odżywczych, kiedy zmieszamy je z bogatymi w fitosubstancje i witaminy brokułami. Dodana do niego cebula dymka wzbogaci potrawę w witaminę C i kwas foliowy. Porcja dla sześciu osób zawiera zaledwie 2 łyżki tłuszczu, bowiem do ziemniaków dodamy niewielką ilość masła oraz wodę, w której gotowały się warzywa.
Gazpacho pomidorowo-jabłkowe
Oto nieco odmieniony przepis na tradycyjny hiszpański chłodnik – gazpacho. Zawiera dużo soku pomidorowego, bogatego w likopen. Ta pikantna i słodka zupa doskonale nadaje się na gorący dzień.
Szybkie sposoby na pieczone ziemniaki
Gdy mamy ochotę na pożywny, prosty i lekki posiłek lub przystawkę, możemy przygotować ziemniaki w mundurkach z nadzieniem lub dodatkami.
Surówka z białej i czerwonej kapusty
Paprykę można w tym przepisie zastąpić 3 dużymi, startymi marchewkami.
Jogurt waniliowo-owsiany
Owies zawiera cenny rozpuszczalny błonnik, który zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi, a także chroni serce i układ krążenia. Koktajl ma niski indeks glikemiczny, a zatem na długo dostarcza energii.