Kategoria: Dania wegetariańskie
Zupa szpinakowo-cebulowa z grzankami
Kolorowa, wegetariańska zupa, która nadaje się na sycący lunch lub kolację. Sekretem bogatego smaku jest cebula, którą smaży się bardzo powoli, aż dobrze się zrumieni, skarmelizuje i będzie słodka.
Hiszpańska tortilla
Pyszny cienki omlet z ziemniakami, pomidorami i papryką dostarcza dużo witaminy C.
Pudding z brokułami i kukurydzą
To danie utwierdzi nas w przekonaniu, że to, co zdrowe, może również być smaczne.
Tzatziki
Bakterie obecne w jogurcie mają korzystny wpływ na pracę jelit. Pomagają strawić białko mleczne i zapewniają równowagę mikroflory w jelitach.
Placki ziemniaczane z jabłkami
Marchewka, którą się dodaje do słodko-słonych placuszków, zawiera beta-karoten, a ziemniaki i jabłka dostarczają dużych ilości witamin C i B6, pomocnych w walce z zapaleniem stawów.
Chłodnik ogórkowy
Chłodnik to doskonałe rozwiązanie na gorące miesiące. Ogórek dodaje z kolei potrzebnych witamin i składników mineralnych. Idealne połączenie na talerzach.
Omlet z grzybami
Można usmażyć omlety w taki sam sposób i wypróbować różne nadzienia, np. szpinak i ser feta.
Pizza z chlebka pitta
Jedzenie papryki, bogatej w witaminę C, pomaga zmniejszyć ryzyko udaru.
Falafele z duszonymi warzywami i sosem jogurtowym
Zamiast ryżu, makaronu czy kuskusu spróbujmy falafeli z duszonymi warzywami. Proste i szybkie do przygotowania falafele są zrobione z cieciorki z puszki i upieczone, a nie usmażone w głębokim tłuszczu.
Ziołowa lasagne z bakłażanem
Lasagne to włoski makaron w kształcie szerokich pasów. Przyrządza się z niego zapiekankę o tej samej nazwie. Wykonana według tradycyjnego włoskiego przepisu zawiera dużo oliwy. My pokroimy bakłażana w kostkę i udusimy na wolnym ogniu z ziołami. Powstanie w ten sposób doskonały sos o bogatym aromacie i smaku.