Kategoria: Strona Główna
Związki fitochemiczne wsparciem w walce z upływającym czasem
Choć te dobroczynne substancje pochodzenia roślinnego nie są składnikami odżywczymi, to wywierają duży wpływ na zdrowie, a wiele z nich jest silnymi przeciwutleniaczami, które zapobiegają starzeniu się.
Szybkie sposoby na jednogarnkowe dania z makaronem
Gotujemy wodę w garnku i wrzucamy makaron. Dodajemy kilka składników i niedługo po tym obiad jest już gotowy!
Ulepszanie żywności w celach zdrowotnych
Badania naukowe, postęp w technologii spożywczej oraz zwiększone zainteresowanie prawidłowym odżywianiem się wywołały eksplozję ulepszonej żywności.
Przechowywanie olejów
Oliwa z oliwek i canola to doskonałe źródło zdrowych tłuszczów i przeciwutleniaczy. Źle przechowywane jełczeją i szybko tracą przeciwutleniacze.
Szybkie sposoby na duszone owoce
Duszone owoce można podać ze śmietaną, lodami lub sosem waniliowym.
Owoce na talerzu. Kiwi
Ten włochaty, jajowaty owoc oprócz imponujących ilości witaminy C zawiera bogactwo fitosubstancji, które pobudzają układ odpornościowy oraz chronią przed pewnymi chorobami oczu, serca i nowotworami.
Kupowanie warzyw
W ostatnich latach zmieniły się sposoby zarówno uprawy warzyw, jak i ich sprzedaży. Kupowanie w supermarkecie nie jest już jedynym rozwiązaniem.
Chudnąć zaczynamy od głowy
Dlaczego „diety cud” sprzedają się, jak świeże bułeczki? Ponieważ, z jednej strony, zachęcani jesteśmy do nadmiernego spożycia i braku ruchu (co nieuchronnie prowadzi do otyłości), a z drugiej strony, gloryfikowana jest szczupła sylwetka – pisze w opracowaniu dr Iva Málková.
Owoce morza
O świeżych skorupiakach i mięczakach mówi się, że są prawdziwym smakiem morza. Ich mięso jest chude i dostarcza wielu ważnych pierwiastków, takich jak jod, potas, żelazo czy cynk.
Zagrożenia i korzyści płynące z jedzenia jagnięciny
Jagnięcina to wysokiej jakości pożywne mięso, bogate w łatwo przyswajalne minerały i witaminy z grupy B, zwłaszcza witaminę B12.