Kategoria: Średnio-trudne dania

Miękkie drożdżówki łączone
Z domowego ciasta upieczemy trzy blachy delikatnych łączonych drożdżówek. Można przeznaczyć jedną blachę na kolację, a na resztę bułeczek zaprosić znajomych lub sąsiadów. Goście będą zachwyceni.

Brzoskwinie pod orzechową kołderką
Widok tego pysznego deseru wywoła uśmiech na twarzach wszystkich domowników. Jest pełen słodkich owoców przykrytych ciastkami z orzechów pekan. Można prosić o dokładkę, bo to bardzo niskokaloryczny deser.

Kuskus Casablanca
Kuskus to podstawowy produkt w wielu rejonach Afryki Północnej. Podaje się go z duszonymi, kolorowymi warzywami i mnóstwem pysznego sosu, a doprawia tradycyjnym, pikantnym sosem chili zwanym harissa.

Zupa z topinamburów z kminkiem
Topinambury, które wyglądają jak pokryte guzami młode ziemniaki, mają charakterystyczny, delikatny smak, który dobrze komponuje się z innymi warzywami korzeniowymi, zwłaszcza w zupach przecieranych. Smak nasion kminku zmienia tę zupę w wyjątkowe danie.

Pappardelle z bakłażanem
Makaron z bakłażanem i pysznym sosem pomidorowym to świetny pomysł na kolację. Przepis pochodzi z Katanii, włoskiego miasta położonego u podnóża Etny na Sycylii, gdzie potrawa ta nosi nazwę „pasta alla Norma” na cześć pochodzącego stamtąd Vincenza Belliniego, twórcy opery „Norma”.

Chowder z kurczakiem i ziemniakami
Prosta, wyśmienita mieszanka smaków sprawi, że zupę tę polubi cała rodzina. Doskonale nadaje się na weekendowy lunch. Podajmy ją z dużą ilością chrupiącego pieczywa i świeżymi owocami na deser.