Żółty ser i papryczka chili zapewniają tej zupie niesamowity smak. Przygotowanie jej zajmie zaledwie 30 minut.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
5
SKŁADNIKI:
1 szklanka wywaru drobiowego
1 duży pomidor, bez skórki i nasion, pokrojony w kostkę
1/2 cebuli, drobno posiekanej
2 łyżki zielonej papryczki chili, posiekanej
1 ząbek czosnku, posiekany
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól i pieprz
3 szklanki mleka
180 g ostrego, żółtego sera, tartego
PRZYGOTOWANIE:
1) Wlać wywar do rondla. Dodać pomidor, cebulę, chili i czosnek. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 10 minut.
2) W innym rondlu roztopić masło. Dodać mąkę, sól i pieprz. Starannie rozrobić. Wlać powoli 1 i 1/2 szklanki mleka. Zagotować i mieszać chwilę, aż sos zgęstnieje.
3) Wlać ostrożnie sos do zupy. Zmniejszyć ogień. Dodać ser i pozostałe mleko. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Podawać natychmiast.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 szklanka zawiera: 286 kcal, 20 g tłuszczów (w tym 12 g NKT), 62 mg cholesterolu, 503 mg sodu, 13 g węglowodanów, 1 g błonnika, 14 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock