Makaron soba produkuje się z mąki gryczanej i pszennej. Można go kupić w supermarketach w działach z azjatycką żywnością.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
1,5 l wywaru wołowego
180 g makaronu soba
3–4 małe kapustki pak-choi
1 długa marchewka
1 łyżka sosu sojowego
PRZYGOTOWANIE:
1) Wlać wywar do dużego rondla, przykryć i zagotować. Wrzucić makaron i gotować 4 minuty.
2) Przyciąć końce kapusty pak-choi, rozdzielić liście i przeciąć każdy na pół. Cieniutko pokroić marchewkę w ukośne paseczki.
3) Dodać pak-choi i marchew do bulionu z makaronem i gotować 1–2 minuty, aż liście się skurczą. Dodać sos sojowy i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 221 kcal, 15 g białka, 1 g tłuszczów (<1 g NKT), 36 g węglowodanów (3 g cukrów), 2 g błonnika, 2650 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock