Kwaskowata, gęsta zupa o delikatnym smaku selera, z kawałkami kiełbasy jest bardzo prosta do przyrządzenia. Podaje się ją z grzankami, jako treściwy posiłek.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
60 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
1 łyżka oliwy z oliwek
15 g masła
1 seler (ok. 650 g), obrany i posiekany
1 duża cebula, posiekana
2 gruszki, najlepiej konferencje, obrane i grubo posiekane
sok z 1/2 cytryny
900 ml wywaru warzywnego (z kostki)
8 chudych kiełbasek wieprzowych (ok. 340 g)
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
1/2 łyżeczki papryki
PRZYGOTOWANIE:
1) Usmażyć warzywa i gruszki Rozgrzać oliwę i masło w dużym rondlu. Wrzucić selera, cebulę i gruszki. Dodać sok z cytryny. Przykryć i dusić na małym ogniu około 10 minut, potrząsając rondlem od czasu do czasu. Wlać 200 ml wywaru i dusić jeszcze 5 minut, aż warzywa zmiękną.
2) Upiec kiełbaski Rozgrzać mocno opiekacz. W czasie gdy warzywa i gruszki się duszą, wstawić do opiekacza kiełbaski na około 10 minut. Obracać od czasu do czasu, aż się przyrumienią. Odsączyć na papierowych ręcznikach i ustawić w ciepłym miejscu.
3) Zmiksować zupę Przełożyć warzywa i gruszki do miksera. Wlać resztę wywaru i utrzeć dokładnie. Doprawić solą i pieprzem, wlać z powrotem do rondla i powoli doprowadzić do wrzenia.
4) Podawać Pokroić kiełbaski ostrym nożem na plasterki
wielkości kęsa (lub pociąć nożyczkami kuchennymi). Nalać zupę do misek, poprószyć papryką i ułożyć na niej plasterki kiełbasy z natką pietruszki. Podawać z grzankami.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 361 kcal, 15 g białka, 23 g tłuszczów (w tym 8 g NKT), 25 g węglowodanów
Źródło zdjęcia: Shutterstock