Dzięki warzywom i mielonej wołowinie gęsta zupa pomidorowa jest bardzo treściwa. Przygotowuje się ją z warzyw, które zazwyczaj mamy w kuchni: selera, cebuli i pomidorów.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
130 minut
LICZBA PORCJI:
12
SKŁADNIKI:
700 g mielonej wołowiny
1 cebula, posiekana
3 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
4 i 1/2 szklanki esencjonalnego bulionu wołowego
800 g pokrojonych pomidorów z puszki
4 marchewki, pokrojone w plasterki
2 szklanki wody
3 szklanki esencjonalnej zupy pomidorowej
1/2 szklanki kaszy perłowej
1 liść laurowy
PRZYGOTOWANIE:
1) Smażyć w rondlu wołowinę, cebulę i seler naciowy, aż mięso straci różowy kolor. Zlać tłuszcz.
2) Dodać pozostałe składniki. Gotować bez przykrycia, na małym ogniu 2 godziny, aż kasza będzie miękka. Usunąć liść laurowy.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 168 kcal, 5 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 29 mg cholesterolu, 452 mg sodu, 17 g węglowodanów, 4 g błonnika, 13 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock