Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Zupa pomidorowa z kaszą perłową

Zupa pomidorowa z kaszą perłową

Dzięki warzywom i mielonej wołowinie gęsta zupa pomidorowa jest bardzo treściwa. Przygotowuje się ją z warzyw, które zazwyczaj mamy w kuchni: selera, cebuli i pomidorów.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

130 minut

LICZBA PORCJI:

12


SKŁADNIKI:

700 g mielonej wołowiny
1 cebula, posiekana
3 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
4 i 1/2 szklanki esencjonalnego bulionu wołowego
800 g pokrojonych pomidorów z puszki
4 marchewki, pokrojone w plasterki
2 szklanki wody
3 szklanki esencjonalnej zupy pomidorowej
1/2 szklanki kaszy perłowej
1 liść laurowy

PRZYGOTOWANIE:

1) Smażyć w rondlu wołowinę, cebulę i seler naciowy, aż mięso straci różowy kolor. Zlać tłuszcz.

2) Dodać pozostałe składniki. Gotować bez przykrycia, na małym ogniu 2 godziny, aż kasza będzie miękka. Usunąć liść laurowy.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 168 kcal, 5 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 29 mg cholesterolu, 452 mg sodu, 17 g węglowodanów, 4 g błonnika, 13 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x