Dressing do zdrowej sałatki ziemniaczanej jest bardzo lekki, ponieważ robi się go z beztłuszczowego majonezu. Jedna porcja sałatki zawiera zaledwie 110 kalorii i 1 g tłuszczu. Dzięki użyciu samych białek jajek jest w niej też tylko 2 mg cholesterolu.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
10
SKŁADNIKI:
900 g ziemniaków sałatkowych, pokrojonych w ćwiartki
5 jajek, ugotowanych na twardo
3/4 szklanki beztłuszczowego majonezu
2 łyżeczki octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka gorczycy w proszku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 duża słodka cebula, posiekana
2 łodygi selera naciowego, posiekane
3 cebule dymki, posiekane
1 czerwona papryka, pokrojona w paseczki
1/4 pęczka natki pietruszki, posiekanej
PRZYGOTOWANIE:
1) Ugotować ziemniaki. Odlać i ostudzić.
2) Pokroić jajka na spore kawałki.
3) Wymieszać w misce majonez z octem, cukrem, gorczycą, solą i pieprzem. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Schłodzić w lodówce.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 110 kcal, 1 g tłuszczów (w tym śladowe ilości NKT), 2 mg cholesterolu, 305 mg sodu, 22 g węglowodanów, 3 g błonnika, 4 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock