Zapiekankę z batatów robi się z ugotowanych słodkich ziemniaków rozgniecionych z brązowym cukrem, cynamonem, zielem angielskim i gałką muszkatołową. Co oryginalne, zapieka się ją ze słodkimi piankami cukrowymi.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
80 minut
LICZBA PORCJI:
10
SKŁADNIKI:
1,8 kg batatów, pokrojonych w kostkę
1 szklanka mleka
110 g brązowego cukru
6 łyżek masła, miękkiego
1 jajko, roztrzepane
po 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu i esencji waniliowej
3/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
18 dużych pianek marshmallow
jabłko do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1) Zalać bataty wodą w rondlu. Gotować 15–20 minut, aż zmiękną. Odlać i rozgnieść w misce.
2) Dodać mleko, brązowy cukier, masło, jajko, cynamon, esencję waniliową, ziele angielskie, sól i gałkę muszkatołową. Utrzeć. Nałożyć do nasmarowanego naczynia żaroodpornego. Piec 45 minut w temperaturze 180°C.
3) Położyć na wierzchu pianki marshmallow. Piec jeszcze 5–10 minut, aż zaczną się rumienić.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 282 kcal, 8 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 43 mg cholesterolu, 227 mg sodu, 50 g węglowodanów, 4 g błonnika, 4 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock