Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Wołowina duszona po nowoangielsku

Wołowina duszona po nowoangielsku

Ta tradycyjna amerykańska potrawa jednogarnkowa składa się z soczystej wołowiny oraz warzyw duszonych w pożywnym i smacznym bulionie. Pikantna przystawka z buraków ćwikłowych i cebuli będzie jego oryginalnym dopełnieniem. Wołowinę po nowoangielsku należy podawać z pieczywem, którym będziemy zbierać sos z talerza.


SKALA TRUDNOŚCI:

Trudne

CZAS PRZYGOTOWANIA:

175 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

675 g chudego rozbratla, obranego z tłuszczu
3 gałązki świeżego tymianku
3 gałązki natki pietruszki
1 duży liść laurowy
2 duże ząbki czosnku, pokrojone
10 ziarenek czarnego pieprzu, lekko rozkruszonych
250 g pora, pokrojonego w plasterki
1 łodyga selera naciowego, pokrojona na kawałki długości 7 cm
300 g drobnych młodych ziemniaków, wyszorowanych
12 małych szalotek
300 g małych rzep
300 g marchewki
150 g kapusty włoskiej, drobno poszatkowanej
sól i pieprz
drobno posiekana natka pietruszki, do przybrania

Relish z buraków i cebuli
340 g ugotowanych buraków, pokrojonych w drobną kostkę
6 cebulek dymek, drobno posiekanych
3 łyżki natki pietruszki, posiekanej

PRZYGOTOWANIE:

1) Włożyć wołowinę do rondla. Nalać około 1,5 litra wody, tak żeby przykryła mięso. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, w razie potrzeby zbierając szumowiny.

2) Gdy tylko woda się zagotuje, zmniejszyć ogień na maleńki. Włożyć tymianek, natkę pietruszki, liść laurowy, czosnek i ziarenka pieprzu do małego woreczka z gazy, zawiązać ją i wrzucić do rondla razem z porem i selerem. Częściowo przykryć rondel i delikatnie gotować na małym ogniu 1 i 3/4–2 godziny, aż mięso nakłute czubkiem ostrego noża będzie bardzo miękkie.

3) Przygotować relish. Włożyć buraki do miski razem z dymką i natką pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem i delikatnie wymieszać. Przykryć i schłodzić.

4) Rozgrzać piekarnik ustawiony na niską temperaturę. Gdy mięso zmięknie, przenieść je za pomocą 2 dużych łyżek do głębokiego żaroodpornego półmiska. Wlać do niego dużo sosu, by zakryć rozbratel, a następnie szczelnie przykryć folią i włożyć do rozgrzanego piekarnika.

5) Wyjąć i wyrzucić woreczek z bouquet garni. Dodać ziemniaki i szalotki, przyprawiając 1/2 łyżeczki soli, zwiększyć ogień i gotować 5 minut. Wrzucić dynie i marchewkę i dusić na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Przenieść je łyżką cedzakową do półmiska z mięsem.

6) Włożyć kapustę do bulionu w rondlu i dusić na wolnym ogniu 3 minuty, aż zmięknie. Wyjąć ją łyżką cedzakową i dodać do pozostałych warzyw.

7) Przed podaniem pokroić wołowinę w plastry w poprzek włókien i ułożyć je na talerzach do zupy lub innych, z wysokim brzegiem. Przykryć plastry mięsa jarzynami i polać częścią bulionu. Posypać natką pietruszki i podawać razem z sałatką z buraków.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 391 kcal, 45 g białka, 8 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 36 g węglowodanów (w tym 23 g cukrów), 10 g błonnika.

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x