Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Wiejska tarta brzoskwiniowa

Wiejska tarta brzoskwiniowa

Wiejska tarta brzoskwiniowa pachnie owocami. Wygląda apetycznie, a przy tym jest lekka i pożywna.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

50 minut

LICZBA PORCJI:

8


SKŁADNIKI:

90 g mąki tortowej
60 g mąki pełnoziarnistej
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki zimnego masła
1 łyżka oleju rzepakowego
3 łyżki zimnej wody
2 łyżki maślanki
2 łyżki mąki pszennej
6 brzoskwiń, pokrojonych w plasterki
1 łyżka mleka 0%

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać mąkę tortową z pełnoziarnistą, 2 łyżkami cukru i solą w misce. Dodać masło i posiekać je nożem, aż powstaną okruszki. Wlać olej. Dodawać stopniowo wody i maślanki, mieszać widelcem. Uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

2) Rozwałkować ciasto na krążek o średnicy 35 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Wymieszać w dużej misce 3 łyżki cukru z mąką pszenną. Włożyć brzoskwinie, obtoczyć je w cukrze i mące. Rozłożyć na cieście. Zawinąć krawędzie ciasta na nadzienie. Posmarować je mlekiem posypać resztą cukru.

3) Piec 25–30 minut w temperaturze 200°C.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 215 kcal, 8 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 16 mg cholesterolu, 210 mg sodu, 35 g węglowodanów, 3 g błonnika, 3 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x