Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Węgierski gulasz

Węgierski gulasz

Nasza wersja gulaszu węgierskiego jest idealna dla miłośników mięsa, ponieważ nie dodaliśmy do niego papryki (jak w tradycyjnym gulaszu węgierskim), ale mamy za to 2 rodzaje mięsa – wieprzowe i wołowe.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

110 minut (w tym 90 minut gotowanie)

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

450 g wołowiny, pokrojonej w kostkę
450 g wieprzowiny, pokrojonej w kostkę
2 duże cebule, pokrojone w cienkie plasterki
2 łyżki oleju
2 szklanki wody
2 łyżki papryki w proszku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżka mąki
250 ml kwaśnej śmietany
gorący, ugotowany makaron, do podania

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać olej w rondlu, obrumienić wołowinę, wieprzowinę i cebulę. Dodać wodę, paprykę, sól i majeranek. Dusić około 90 minut.

2) Rozrobić mąkę ze śmietaną, wlać do rondla, wymieszać. Gotować, mieszając, 1–2 minuty, aż sos zgęstnieje. Polać gulaszem makaron i podawać.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 szklanka gulaszu (bez makaronu) zawiera 273 kcal, 16 g tłuszczów (w tym 7 g NKT), 89 mg cholesterolu, 212 mg sodu, 6 g węglowodanów, 1 g błonnika, 24 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.7/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x