Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Wędzony kurczak z awokado i serem

Wędzony kurczak z awokado i serem

W tym przepisie ser brie można zastąpić fetą lub serem pleśniowym.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

10 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

2 piersi wędzonego kurczaka (ok. 150 g każda)
125 g sera brie
125 g mieszanej sałaty
1 awokado
1 granat
60 ml octu ryżowego

PRZYGOTOWANIE:

1) Zdjąć skórę z piersi kurczaka i pokroić mięso w kostkę lub porwać na części. Przełożyć do miski.

2) Pokroić w plastry ser brie i przełożyć do miski z kurczakiem. Dodać sałatę.

3) Przekroić awokado, usunąć pestkę i obrać ze skórki. Pokroić w plasterki i dodać do sałatki.

4) Wyłuskać ziarenka granatu i dodać do reszty składników. Wlać ocet, wymieszać i podawać z chrupiącym chlebem na lunch lub późne śniadanie.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 406 kcal, 25 g białka, 32 g tłuszczów (11 g NKT), 2 g węglowodanów (2 g cukrów), 1 g błonnika, 254 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.6/5 - (5 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x