Tort dyniowy to zdrowsza, ale też smaczna opcja na urodzinowy deser.
SKALA TRUDNOŚCI:
Trudne
CZAS PRZYGOTOWANIA:
60 minut
LICZBA PORCJI:
1 ciasto (14 kawałków)
SKŁADNIKI:
170 g brązowego cukru
70 g masła
3 łyżki śmietany 36%
75 g orzechów włoskich, posiekanych
CIASTO
4 jajka
330 g cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki przecieru z dyni
1/4 łyżeczki esencji waniliowej
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy korzennej
po 1 łyżeczce sody oczyszczonej i soli
KREM
350 ml śmietany 36%
30 g cukru pudru
1/4 łyżeczki esencji waniliowej
orzechy włoskie, do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać w garnku brązowy cukier, masło oraz śmietanę. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Przelać do dwóch natłuszczonych tortownic. Posypać orzechami.
2) Przygotować ciasto: zmiksować jajka, cukier i olej. Dodać przecier z dyni i esencję waniliową, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszać. Przełożyć ciasto do przygotowanych form.
3) Piec ciasto 30–35 minut w temperaturze 180ºC.
4) Przygotować krem: ubijać śmietanę, aż zacznie gęstnieć. Dodać cukier puder oraz esencję waniliową i ubić na sztywno.
5) Ułożyć na półmisku jedną warstwę ciasta. Rozsmarować na niej 2/3 kremu. Ułożyć drugą warstwę ciasta i posmarować resztą kremu. Dekorować orzechami.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 kawałek (bez dodatkowych orzechów) zawiera: 577 kcal, 38 g tłuszczów (w tym 13 g NKT), 118 mg cholesterolu, 397 mg sodu, 56 g węglowodanów, 3 g błonnika, 6 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock