Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Tort dyniowy

Tort dyniowy

Tort dyniowy to zdrowsza, ale też smaczna opcja na urodzinowy deser.


SKALA TRUDNOŚCI:

Trudne

CZAS PRZYGOTOWANIA:

60 minut

LICZBA PORCJI:

1 ciasto (14 kawałków)


SKŁADNIKI:

170 g brązowego cukru
70 g masła
3 łyżki śmietany 36%
75 g orzechów włoskich, posiekanych

CIASTO
4 jajka
330 g cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki przecieru z dyni
1/4 łyżeczki esencji waniliowej
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy korzennej
po 1 łyżeczce sody oczyszczonej i soli

KREM
350 ml śmietany 36%
30 g cukru pudru
1/4 łyżeczki esencji waniliowej
orzechy włoskie, do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać w garnku brązowy cukier, masło oraz śmietanę. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Przelać do dwóch natłuszczonych tortownic. Posypać orzechami.

2) Przygotować ciasto: zmiksować jajka, cukier i olej. Dodać przecier z dyni i esencję waniliową, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszać. Przełożyć ciasto do przygotowanych form.

3) Piec ciasto 30–35 minut w temperaturze 180ºC.

4) Przygotować krem: ubijać śmietanę, aż zacznie gęstnieć. Dodać cukier puder oraz esencję waniliową i ubić na sztywno.

5) Ułożyć na półmisku jedną warstwę ciasta. Rozsmarować na niej 2/3 kremu. Ułożyć drugą warstwę ciasta i posmarować resztą kremu. Dekorować orzechami.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 kawałek (bez dodatkowych orzechów) zawiera: 577 kcal, 38 g tłuszczów (w tym 13 g NKT), 118 mg cholesterolu, 397 mg sodu, 56 g węglowodanów, 3 g błonnika, 6 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (5 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x