Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Tarta owocowa

Tarta owocowa

Tartę owocową najlepiej przygotowywać ze świeżych, soczystych owoców na które w danym momencie trwa sezon.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

30 minut

LICZBA PORCJI:

12


SKŁADNIKI:

kruche ciasto na placek jednowarstwowy (przepis znajdziecie na naszej stronie)
225 g serka śmietankowego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
3/4 łyżeczki esencji migdałowej
150 g jagód
150 g truskawek
1 kiwi, pokrojone w plasterki
2 łyżki konfitury jeżynowej

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozwałkować ciasto i ułożyć je w formie o średnicy 23 cm. Przyciąć równo z krawędzią formy. Nakłuć widelcem. Piec 10–12 minut w temperaturze 230°C, aż się przyrumieni.

2) Utrzeć serek z cukrem, esencją waniliową i 1/2 łyżeczki esencji migdałowej. Posmarować ciasto. Ułożyć na wierzchu owoce.

3) Wymieszać konfiturę z resztą esencji migdałowej w naczyniu nadającym się do użycia w kuchence mikrofalowej. Podgrzewać 20–30 sekund w kuchence. Posmarować owoce konfiturą. Przechowywać tartę w lodówce.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 264 kcal, 16 g tłuszczów (w tym 8 g NKT), 27 mg cholesterolu, 191 mg sodu, 27 g węglowodanów, 1 g błonnika, 3 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x