Tarta owocowa
Tartę owocową najlepiej przygotowywać ze świeżych, soczystych owoców na które w danym momencie trwa sezon.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
12
SKŁADNIKI:
kruche ciasto na placek jednowarstwowy (przepis znajdziecie na naszej stronie)
225 g serka śmietankowego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
3/4 łyżeczki esencji migdałowej
150 g jagód
150 g truskawek
1 kiwi, pokrojone w plasterki
2 łyżki konfitury jeżynowej
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozwałkować ciasto i ułożyć je w formie o średnicy 23 cm. Przyciąć równo z krawędzią formy. Nakłuć widelcem. Piec 10–12 minut w temperaturze 230°C, aż się przyrumieni.
2) Utrzeć serek z cukrem, esencją waniliową i 1/2 łyżeczki esencji migdałowej. Posmarować ciasto. Ułożyć na wierzchu owoce.
3) Wymieszać konfiturę z resztą esencji migdałowej w naczyniu nadającym się do użycia w kuchence mikrofalowej. Podgrzewać 20–30 sekund w kuchence. Posmarować owoce konfiturą. Przechowywać tartę w lodówce.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 264 kcal, 16 g tłuszczów (w tym 8 g NKT), 27 mg cholesterolu, 191 mg sodu, 27 g węglowodanów, 1 g błonnika, 3 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock