Eggnog to pyszny napój, który w wersji dla dorosłych możecie na świąteczne przyjęcie przygotować z rumem albo brandy.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
40 minut
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
6 jajek
175 g cukru
1/4 łyżeczki soli
4 szklanki mleka
1 łyżka esencji waniliowej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, świeżo startej
200 ml śmietany kremówki
PRZYGOTOWANIE:
1) Utrzeć wszystkie jajka z cukrem i solą w dużym rondlu o grubym dnie. Dolać powoli 2 szklanki mleka. Gotować na małym ogniu około 25 minut, cały czas mieszając, aż termometr pokaże temperaturę 70°C.
2) Wlać do miski. Dodać esencję waniliową, gałkę muszkatołową i resztę mleka. Wstawić do kąpieli wodnej z lodem. Mieszać, aż eggnog ostygnie. Jeśli się rozwarstwi, zmiksować. Przykryć i wstawić do lodówki co najmniej na 3 godziny.
3) Tuż przed podaniem ubić mikserem śmietanę. Połączyć delikatnie ze schłodzonym eggnogiem. Wlać do schłodzonej miski na poncz.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
3/4 szklanki zawiera: 413 kcal, 25 g tłuszczów (w tym 14 g NKT), 289 mg cholesterolu, 256 mg sodu, 34 g węglowodanów, 0 g błonnika, 12 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock