Zaserwuj dzieciom w święta ten pyszny deser, a z pewnością ci podziękują.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
70 minut
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
6 dużych jabłek McIntosh
6 patyczków np. do lodów
400 g cukru
400 ml śmietanki do kawy
320 ml jasnego syropu kukurydzianego
100 g masła, pokrojonego w kostkę
12 krówek, pokrojonych na kawałki
PRZYGOTOWANIE:
1) Wyłożyć naczynie żaroodporne pergaminem i nasmarować. Odstawić. Umyć jabłka, wysuszyć. Wbić po jednym patyczku w każde jabłko. Ułożyć jabłka w przy gotowanym naczyniu żaroodpornym. Wstawić do lodówki.
2) Wymieszać cukier ze śmietanką, syropem kukurydzianym i masłem w rondlu. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 1 godzinę, często mieszać.
3) Zdjąć z ognia. Szybko zanurzyć każde jabłko w gorącym karmelu, a następnie zanurzyć jabłka w kawałeczkach krówek. Przełożyć na blachę i wstawić do lodówki.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 karmelowe jabłko zawiera: 1331 kcal, 58 g tłuszczów (w tym 32 g NKT), 103 mg cholesterolu, 573 mg sodu, 208 g węglowodanów, 7 g błonnika, 6 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock