Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Świąteczne jabłka w karmelu

Świąteczne jabłka w karmelu

Zaserwuj dzieciom w święta ten pyszny deser, a z pewnością ci podziękują.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

70 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

6 dużych jabłek McIntosh
6 patyczków np. do lodów
400 g cukru
400 ml śmietanki do kawy
320 ml jasnego syropu kukurydzianego
100 g masła, pokrojonego w kostkę
12 krówek, pokrojonych na kawałki

PRZYGOTOWANIE:

1) Wyłożyć naczynie żaroodporne pergaminem i nasmarować. Odstawić. Umyć jabłka, wysuszyć. Wbić po jednym patyczku w każde jabłko. Ułożyć jabłka w przy gotowanym naczyniu żaroodpornym. Wstawić do lodówki.

2) Wymieszać cukier ze śmietanką, syropem kukurydzianym i masłem w rondlu. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 1 godzinę, często mieszać.

3) Zdjąć z ognia. Szybko zanurzyć każde jabłko w gorącym karmelu, a następnie zanurzyć jabłka w kawałeczkach krówek. Przełożyć na blachę i wstawić do lodówki.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 karmelowe jabłko zawiera: 1331 kcal, 58 g tłuszczów (w tym 32 g NKT), 103 mg cholesterolu, 573 mg sodu, 208 g węglowodanów, 7 g błonnika, 6 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x