Paprykę można w tym przepisie zastąpić 3 dużymi, startymi marchewkami.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
15 minut
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
1/4 główki białej kapusty, poszatkowanej
1/8 główki czerwonej kapusty, poszatkowanej
1 zielona papryka, posiekana
1 czerwona papryka, posiekana
4 cebule dymki, drobno posiekane
SOS
225 ml kwaśnej śmietany 12%
3 łyżki octu estragonowego lub jabłkowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki nasion selera
1/4 łyżeczki białego pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać pięć pierwszych składników w dużej misce. W innej misce wymieszać składniki sosu. Polać surówkę. Ponownie wymieszać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 140 kcal, 4 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 13 mg cholesterolu, 465 mg sodu, 21 g węglowodanów, 6 g błonnika, 6 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock