Ostre, bezmięsne sufleciki dla fanatyków serów. Wyglądają bardzo smakowicie i nadają się do podania jako przystawka.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
85 minut (w tym 45 minut pieczenie)
LICZBA PORCJI:
8
SKŁADNIKI:
70 g masła
40 g mąki
2 szklanki mleka
1 łyżeczka musztardy dijon
1/4 łyżeczki soli
kilka kropli ostrego sosu chili
170 g sera ementaler, tartego
110 g sera cheddar, tartego
30 g parmezanu, tartego
6 jajek, żółtka oddzielone od białek
1/2 łyżeczki kamienia winnego
PRZYGOTOWANIE:
1) Roztopić masło w rondlu. Dodać mąkę i starannie wymieszać. Stopniowo dodawać mleko, musztardę, sól i sos chili. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 2 minuty, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Zmniejszyć ogień, dodać ementaler, cheddar i parmezan. Mieszać, aż sery się roztopią. Zdjąć z ognia.
2) Ubijać żółtka w misce, aż powstanie gęsty kogel mogel. Dodać 1/3 szklanki sosu serowego, dokładnie wymieszać. Wlać wszystko z powrotem do rondla, wymieszać. Gotować 1–2 minuty. Odstawić na 30–40 minut, żeby masa ostygła.
3) Ubić białka z kamieniem winnym na sztywną pianę w innej misce. Połączyć delikatnie z masą serową. Wlać do nienasmarowanych foremek do sufletów lub do kokilek.
4) Wstawić foremki do brytfanny, wlać do niej wodę na wysokość 2,5 cm. Piec 40–45 minut w temperaturze 160°C, aż suflety się przyrumienią. Podawać natychmiast.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera 317 kcal, 24 g tłuszczów (w tym 14 g NKT), 223 mg cholesterolu, 424 mg sodu, 9 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 17 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock