Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Strucla orzechowa

Strucla orzechowa

Pyszna strucla orzechowa. Nie dość, że jest zdrowa, to jeszcze bez wahania możesz ją zaprezentować swoim gościom.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

65 minut

LICZBA PORCJI:

3 strucle


SKŁADNIKI:

1 opakowanie (7 g) drożdży instant
1/4 szklanki ciepłej wody
200 g masła, roztopionego i ostudzonego
1/2 szklanki ciepłego mleka
3 żółtka
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
375 g mąki

NADZIENIE
3 białka
1 łyżeczka esencji waniliowej
150 g cukru
225 g orzechów włoskich, zmielonych

LUKIER
90 g cukru pudru
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
3–4 łyżeczki mleka

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie w misce. Dodać masło, mleko, żółtka, cukier, sól i mąkę. Zmiksować. Wstawić na noc do lodówki.

2) Przygotować nadzienie: ubić pianę z białek, dodać esencję waniliową. Miksować i dodawać po trochu cukru, aż piana stanie się sztywna. Wsypać mielone orzechy, wymieszać i odstawić.

3) Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką. Pozostawić na 10 minut. Podzielić na trzy części. Rozwałkować je na prostokąty o wymiarach 38 x 33 cm. Rozsmarować na każdym prostokącie nadzienie, pozostawić wolnebrzegi. Zrolować ciasto, począwszy od dłuższego brzegu.

4) Ułożyć strucle na natłuszczonej blasze. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.

5) Piec 20 minut w temperaturze 180°C. Wymieszać składniki lukru. Posmarować ciasto lukrem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 kawałek zawiera 124 kcal, 7 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 26 mg cholesterolu, 74 mg sodu, 13 g węglowodanów, 1 g błonnika, 2 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x