Strucla orzechowa
Pyszna strucla orzechowa. Nie dość, że jest zdrowa, to jeszcze bez wahania możesz ją zaprezentować swoim gościom.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
65 minut
LICZBA PORCJI:
3 strucle
SKŁADNIKI:
1 opakowanie (7 g) drożdży instant
1/4 szklanki ciepłej wody
200 g masła, roztopionego i ostudzonego
1/2 szklanki ciepłego mleka
3 żółtka
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
375 g mąki
NADZIENIE
3 białka
1 łyżeczka esencji waniliowej
150 g cukru
225 g orzechów włoskich, zmielonych
LUKIER
90 g cukru pudru
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
3–4 łyżeczki mleka
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie w misce. Dodać masło, mleko, żółtka, cukier, sól i mąkę. Zmiksować. Wstawić na noc do lodówki.
2) Przygotować nadzienie: ubić pianę z białek, dodać esencję waniliową. Miksować i dodawać po trochu cukru, aż piana stanie się sztywna. Wsypać mielone orzechy, wymieszać i odstawić.
3) Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką. Pozostawić na 10 minut. Podzielić na trzy części. Rozwałkować je na prostokąty o wymiarach 38 x 33 cm. Rozsmarować na każdym prostokącie nadzienie, pozostawić wolnebrzegi. Zrolować ciasto, począwszy od dłuższego brzegu.
4) Ułożyć strucle na natłuszczonej blasze. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
5) Piec 20 minut w temperaturze 180°C. Wymieszać składniki lukru. Posmarować ciasto lukrem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 kawałek zawiera 124 kcal, 7 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 26 mg cholesterolu, 74 mg sodu, 13 g węglowodanów, 1 g błonnika, 2 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock