Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Stek z indyka z szalotką i czosnkiem

Stek z indyka z szalotką i czosnkiem

Grillowanie indyka pod pokrywą pozwala skrócić czas pieczenia nawet o jedną trzecią. Warto jej użyć jeśli chcemy szybciej zjeść to danie.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

40 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

500 g szalotki
2 główki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
4 steki z indyka (ok. 150 g każdy)
1 łyżeczka sosu worcester

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozpalić grill z pokrywą.

2) Odkroić czubki i końcówki korzeni od szalotek i główek czosnku. Nie obierać, włożyć do miski. Skropić łyżką oliwy i dobrze wymieszać. Grillować na grillu z zamkniętą pokrywą około 30 minut, co pewien czas obracając.

3) Kiedy szalotki i czosnek lekko przestygną, wycisnąć je z łupinek (nie rozgniatając). Włożyć do miski i zmieszać z łyżką oliwy, octem i natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.

4) Odkroić jak najwięcej tłuszczu od steków. Natrzeć je ostatnią łyżką oliwy i sosem worcester, posolić i posypać pieprzem. Piec je na grillu pod zamkniętą pokrywą po około 5 minut z każdej strony. Podawać z czosnkiem i szalotką.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 360 kcal, 37 g białka, 17 g tłuszczów, 13 g węglowodanów

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x