Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Śródziemnomorska pieczeń jagnięca

Śródziemnomorska pieczeń jagnięca

Wystarczy kilka świeżych składników, by bez wysiłku przyrządzić sycący posiłek. Bakłażany i szalotki, które w trakcie pieczenia nabierają smaku, świetnie komponują się z delikatnym, soczystym mięsem jagnięcym. Podawać z podgrzaną w piekarniku bułką.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

70 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego lub czerwonego winnego
4 chude steki z udźca jagnięcego, okrojone z tłuszczu
2 łyżeczki ziaren pieprzu
1 łyżeczka kminu rzymskiego
250 g szalotek
2 duże bakłażany
2 ząbki czosnku, wyciśnięte
400 g pomidorków koktajlowych cherry

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać łyżkę oliwy z octem i lekko posmarować mięso z obu stron tą marynatą. Zmiażdżyć ziarna pieprzu i dodać do nich kmin rzymski. Posypać mięso, lekko przyklepać, włożyć do niemetalowego naczynia. Odstawić lub wstawić pod przykryciem do lodówki na kilka godzin.

2) Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Włożyć szalotki do dużego naczynia żaroodpornego i zalać wrzątkiem tak, by tylko lekko je zakrył. Odstawić na 2–3 minuty, odlać. Obrać z łupin i włożyć z powrotem do naczynia żaroodpornego.

3) Pokroić bakłażany w kostkę o boku 2,5 cm. Wrzucić do szalotek i skropić resztą oliwy. Dodać wyciśnięty czosnek i lekko wymieszać, by warzywa dokładnie pokryły się oliwą.

4) Rozgrzać na palniku kuchenki na dość silnym ogniu dużą brytfannę o grubym dnie. Szybko przyrumienić steki – około minuty z każdej strony – przełożyć z powrotem do miski, w której się marynowały.

5) Przełożyć warzywa do rozgrzanej brytfanny i rozłożyć na dnie. Wstawić do piekarnika na 15–20 minut, aż zmiękną. Ułożyć na warzywach steki i skropić całą marynatą. Piec 10 minut.

6) Wrzucić do brytfanny pomidorki i wstawić ją ponownie do piekarnika na 8–10 minut, aż mięso będzie odpowiednio upieczone, a warzywa zrobią się zupełnie miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz posypać posiekaną kolendrą.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 355 kcal, 33 g białka, 21 g tłuszczów (w tym 1,5 g NKT), 9 g węglowodanów (w tym 9 g cukrów), 5 g błonnika, 23 mg sodu

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x