Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Sos pesto

Sos pesto

Jeśli pesto ma być zamrożone, należy zalać je oliwą z oliwek. Dzięki temu nie zbrązowieje, lecz zachowa ładny zielony kolor.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

15 minut

LICZBA PORCJI:

1/2 szklanki


SKŁADNIKI:

2/3 szklanki listków świeżej bazylii
30 g parmezanu, tartego
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki orzeszków piniowych lub pestek słonecznika
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
1 ząbek czosnku, obrany

PRZYGOTOWANIE:

1) Zmiksować wszystkie składniki na gładką masę. Użyć natychmiast lub przełożyć do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce do 1 tygodnia lub w zamrażalniku do 3 miesięcy.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

2 łyżki sosu zawierają: 217 kcal, 22 g tłuszczów (w ty m 4 g NKT), 5 mg cholesterolu, 420 mg sodu, 1 g węglowodanów, 1 g błonnika, 4 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x