Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Sos berneński

Sos berneński

Sos berneński to maślany sos zagęszczany żółtkami, który idealnie pasuje do steków.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

30 minut

LICZBA PORCJI:

1 szklanka


SKŁADNIKI:

1/4 szklanki białego octu winnego
1/4 szklanki białego wina
1/4 szklanki szalotek, posiekanych
3 gałązki estragonu
1/4 łyżeczki pieprzu
4 żółtka
2 łyżki zimnej wody
1/4 łyżeczki soli
szczypta białego pieprzu
100 g masła, roztopionego i ostudzonego
2 łyżki świeżego estragonu, posiekanego
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać w rondlu ocet z winem, szalotkami, estragonem i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut, aż połowa płynu wyparuje. Przecedzić i odstawić.

2) Wymieszać trzepaczką w innym rondlu żółtka z wodą, solą, białym pieprzem i zachowanym płynem. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż sos zacznie gęstnieć i wrzeć wokół ścianek rondla.

3) Dodawać powoli masło. Zdjąć z ognia, dodać estragon i natkę pietruszki. Wymieszać.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

2 łyżki zawierają: 142 kcal, 14 g tłuszczów (w tym 8 g NKT), 137 mg cholesterolu, 194 mg sodu, 2 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 2 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x