Ziemniaki usmażone z cebulą to pyszny dodatek do wielu dań, który będzie stanowił ciekawą alternatywę dla ugotowanych ziemniaków.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
15 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
500 g ziemniaków, pokrojonych w plastry
1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
2 łyżki masła
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1) Roztopić masło na patelni. Wrzucić ziemniaki i cebulę. Smażyć na średnim ogniu 10 minut, aż ziemniaki przyrumienią się na złocisty kolor. Doprawić solą i pieprzem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
3/4 szklanki (bez soli i pieprzu) zawiera: 147 kcal, 6 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 15 mg cholesterolu, 65 mg sodu, 22 g węglowodanów, 2 g błonnika, 3 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock