Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Słodki chleb kukurydziany

Słodki chleb kukurydziany

Kawałki słodkiego chleba kukurydzianego to wspaniałe dopełnienie każdego dania, od pieczonego kurczaka po meksykańskie chili. Z tego samego ciasta można upiec babeczki.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

30 minut

LICZBA PORCJI:

9


SKŁADNIKI:

125 g mąki
125 g mąki kukurydzianej
50 g cukru
po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
sody oczyszczonej i soli
1 jajko, roztrzepane
225 ml kwaśnej śmietany
1/3 szklanki mleka
50 g masła, roztopionego

PRZYGOTOWANIE:

1) Zmiksować jajko ze śmietaną, mlekiem i masłem. Połączyć z dwoma rodzajami mąki, cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i sodą oczyszczoną.

2) Wyrobić ciasto. Przelać do natłuszczonej formy.

3) Piec 20–25 minut w temperaturze 200ºC.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 240 kcal, 11 g tłuszczów (w tym 7 g NKT), 56 mg cholesterolu, 300 mg sodu, 29 g węglowodanów, 2 g błonnika, 5 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (5 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x