Sos z niebieskiego sera pleśniowego będzie wspaniałym dodatkiem do tych pikantnych skrzydełek.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
50 minut
LICZBA PORCJI:
8
SKŁADNIKI:
125 ml sosu tabasco
2 łyżki oliwy z oliwek
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
16 skrzydełek kurczaka (ok. 1,5 kg), bez czubków
6 łodyg selera naciowego, pokrojonych na długie kawałki
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać piekarnik do 230ºC. Przygotować marynatę: wymieszać w dużej misce sos tabasco z oliwą, solą i pieprzem.
2) Przekroić każde skrzydełko w stawie. Włożyć wszystkie kawałki do marynaty, obtoczyć w niej. Przełożyć do naczynia do pieczenia, polać resztą marynaty. Piec 35–40 minut, aż skórka się przyrumieni i będzie chrupiąca. Odwracać od czasu do czasu podczas pieczenia.
3) Podawać na gorąco, z łodygami selera naciowego.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 288 kcal, 40 g białka, 14 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), <1 g węglowodanów (w tym <1 g cukrów), 498 mg sodu, <1 g błonnika
Źródło zdjęcia: Shutterstock