Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Przepis na Buffalo Wings. Gratka dla fanów serialu „Yellowstone” i Super Bowl

Przepis na Buffalo Wings. Gratka dla fanów serialu „Yellowstone” i Super Bowl

Co roku Amerykanie jedzą w czasie oglądania finału Super Bowl blisko 1,5 mld skrzydełek z kurczaka. Tych skrzydełek. Buffalo Wings, czyli skrzydełka bizona, jak moglibyśmy je przetłumaczyć, nie mają nic wspólnego z groźnym byczkiem. Są jednak nieodzownym elementem diety każdego kowboja i fana sportu.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

50 minut

LICZBA PORCJI:

8

Buffalo Wings robi się bardzo prosto, a smakują wprost wspaniale. To dzięki tym dwóm składnikom osiągnęły taki sukces kulinarny. Teraz i ty możesz ich spróbować. Potrzebujesz tylko tanich skrzydełek, sosu tabasco i dobrze rozgrzanego piekarnika lub airfryera. Upieką się w sam raz na wieczór z serialem „Yellowstone”.


SKŁADNIKI:

125 ml sosu tabasco
2 łyżki oliwy z oliwek
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
16 skrzydełek kurczaka (ok. 1,5 kg), bez czubków
6 łodyg selera naciowego, pokrojonych na długie kawałki

PRZYGOTOWANIE:

1) Zacznij od rozgrzania piekarnika do 230 ºC. W międzyczasie przygotuj marynatę. W dużej misce wymieszaj sos tabasco z oliwą, solą i pieprzem. Uważaj, aby nie potrzeć sobie oka po dotykaniu tabasco!

2) Przekrój każde skrzydełko w stawie. Włóż wszystkie części kurczaka do marynaty i porządnie w niej wymasuj. Możesz włożyć mięso do lodówki na godzinę lub nawet całą noc, żeby kurczak przegryzł się z sosem.

3) Jeśli trzymałeś kurczaka w lodówce, wyjmij go na pół godziny przed pieczeniem. Niech osiągnie temperaturę pokojową, to nie ściągnie się na nim skórka. Piecz skrzydełka 35–40 minut, aż skórka się przyrumieni i będzie chrupiąca. Możesz odwracać skrzydełka w czasie pieczenia, ale ja zalecam robić to tylko raz na każdą stronę.

4) Podawaj na gorąco z łodygami selera naciowego, by wprawić się w prawdziwie amerykański klimat. Smacznego!

Upieczone skrzydełka w sosie tabasco/Freepik

Historia Buffalo Wings

Buffalo wings, czyli pikantne skrzydełka kurczaka, pochodzą z Buffalo w stanie Nowy Jork, a więc daleko im do Teksasu czy Montany. A jednak stały się popularnym kowbojskim daniem. Ich historia sięga 1964 roku, kiedy właścicielka Anchor Bar, Teresa Bellissimo przygotowała je po raz pierwszy. Najbardziej popularna wersja tej historii mówi, że Teresa stworzyła przepis jako szybką przekąskę dla swojego syna i jego znajomych, którzy przyszli do baru głodni późnym wieczorem.

Skrzydełka, które wcześniej były uważane (i nadal bywają) za małowartościową część kurczaka, zostały usmażone na głębokim tłuszczu i obtoczone w maśle oraz ostrym sosie (głównie na bazie sosu Frank’s RedHot). Podano je z selerem naciowym i sosem serowym (najczęściej blue cheese), aby złagodzić ostrość. Danie szybko stało się hitem. Dziś są jednym z najbardziej klasycznych amerykańskich dań barowych, szczególnie popularnym podczas Super Bowl i innych sportowych wydarzeń.

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x