Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Sernik szwajcarski na słono

Sernik szwajcarski na słono

Smaczny deser na spotkania ze znajomymi. Słony sernik szwajcarski może zaskoczyć każdego gościa. Tym bardziej, że sernik jest pyszny.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średni

CZAS PRZYGOTOWANIA:

Średni (15 min, pieczenie: 50 min + chłodzenie)

LICZBA PORCJI:

16


SKŁADNIKI:

1 szklanka krakersów, pokruszonych
3 łyżki masła, rozto pionego
40 g chudego serka
śmietankowego
500 ml chudego jogurtu naturalnego
1 jajko
1 żółtko
1/4 łyżeczki suszonej bazylii
1/8 łyżeczki suszonego rozmarynu
250 g żółtego sera, tartego
krakersy

PRZYGOTOWANIE:

1) Utrzeć w misce krakersy i masło. Wysmarować
masą tortownicę o średnicy 23 cm. Odstawić.
2) W dużej misce rozetrzeć serek na gładką masę.
Dodać jogurt, jajko, żółtko, bazylię i rozmaryn.
Utrzeć na gładką masę mikserem na niskich obrotach. Do dać ser żółty i dokładnie wymieszać.
3) Wlać do tortownicy. Wstawić do piekarnika. Piec
około 50 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć
z piekarnika. Odstawić do ostygnięcia na godzinę.
4) Wstawić do lodówki na 12 godzin. Zdjąć ostrożnie obręcz tortownicy. Pokroić sernik i podawać
z krakersami.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja (bez krakersów) zawiera 169 kcal, 11 g tłuszczów (w tym 7 g NKT), 57 mg cholesterolu, 170 mg sodu, 7 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 9 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.7/5 - (6 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x