Czerwona i żółta papryka zajmują pierwsze miejsca na liście najbogatszych źródeł witaminy C.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
35 minut
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
2 twarde pomidory
1 mała cebula pokrojona w plasterki
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 kolba kukurydzy, razem z wewnętrzną częścią łuski osłonowej
1 mała czerwona papryka drobno posiekana
1 mała żółta papryka drobno posiekana
2 drobno posiekane ząbki czosnku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki suszonego pokruszonego oregano
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki chili
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać opiekacz lub piekarnik do średniej temperatury. Pomidory i plastry cebuli posmarować oliwą. Pomidory, cebulę i kukurydzę umieścić na ruszcie lub na blasze w piekarniku.
2) Grillować na wysokości 10 cm od grzałki, często obracając, żeby warzywa lekko się przyrumieniły, 10–12 minut.
3) Drobno posiekać pomidory i cebulę, gdy ostygną. Kukurydzę obrać, wyłuskać ziarna.
4) Wymieszać pomidory, cebulę, czerwoną i żółtą paprykę, czosnek, kminek, oregano, sól, chili i kolendrę w salaterce. Schłodzić w lodówce przed podaniem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 48 kcal, 1 g białka, 8 g węglowodanów, 2 g tłuszczów, 0 g NNKT, 0 mg cholesterolu, 2 g błonnika, 202 mg sodu
Źródło zdjęcia: Adobe Stock