Sałatka ziemniaczana jest najbardziej popularna w wersji kalorycznej i tłustej, lepiej ją jednak przygotować z dodatkiem chudego serka śmietankowego oraz sosu chrzanowego na bazie jogurtu. Ugotowane, ciepłe ziemniaki miesza się z sosem i podaje z bresaolą, czyli włoską suszoną wołowiną.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
600 g młodych ziemniaków, obranych i pokrojonych na duże kawałki
115 g pieczarek, cienko pokrojonych
1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie piórka
150 g liści endywii i radicchio lub mieszanki sałat
75 g rukwi wodnej
90 g plastrów bresaoli lub szynki parmeńskiej
papryka w proszku, do posypania
Sos chrzanowy
6 łyżek serka śmietankowego
6 łyżek chudego jogurtu naturalnego
1 łyżka chrzanu
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1) Gotować ziemniaki 7–8 minut od czasu, gdy woda zacznie wrzeć, aż trochę zmiękną.
2) Przygotować sos: wymieszać w dużej misce serek z jogurtem i chrzanem. Przyprawić pieprzem i solą.
3) Odlać ugotowane ziemniaki. Dodać je do miski z sosem razem z pieczarkami i 3/4 cebuli. Delikatnie wymieszać.
4) Porwać większe liście sałaty na małe kawałki. Rozłożyć sałatę i rukiew wodną na 4 talerzach. Ułożyć na wierzchu sałatkę ziemniaczaną. Przekroić na pół plasterki bresaoli
lub szynki i ułożyć je na sałatce. Posypać resztą cebuli i odrobiną papryki w proszku. Podawać, gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 280 kcal, 21 g białka, 10 g tłuszczów (w tym 6 g NKT), 36 g węglowodanów (w tym 12 g cukrów), 3 g błonnika
Źródło zdjęcia: Shutterstock