Ta efektowna, prosta sałatka wyśmienicie smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
10 minut
LICZBA PORCJI:
2
SKŁADNIKI:
50 g rukoli
1 gruszka, bez gniazda nasiennego, cienko pokrojona
4 plastry prosciutto (około 40 g)
1/4 szklanki pokruszonego sera pleśniowego
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki octu balsamicznego
PRZYGOTOWANIE:
1) Włożyć rukolę i pokrojoną gruszkę do salaterki. Dodać porwane na kawałki prosciutto i ser pleśniowy.
2) Wymieszać oliwę z octem balsamicznym, a następnie doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Polać sałatkę sosem i od razu podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 254 kcal, 12 g białka, 17 g tłuszczów (6 g tłuszczów nasyconych), 13 g węglowodanów (10 g cukrów), 2 g błonnika, 484 mg sodu
Źródło zdjęcia: Adobe Stock